EnglishRomanian

Despre competiţie

Obiectivul general al planului de dezvoltare instituțională propus prin proiectul COMPETE 2.0 este creșterea capacității și performanței instituționale CDI a TUIASI, prin susținerea dezvoltării competențelor de cercetare și consolidarea colectivelor de înaltă performanță, precum și prin dezvoltarea capacităților de diseminare și transfer tehnologic a rezultatelor aplicabile obținute în urma desfășurării activităților CDI în domeniul de specializare inteligentă „Tehnologii noi și emergente”.

OBIECTIVE ȘTIINȚIFICE

Pentru atingerea cu succes a obiectivului general al proiectului se va urmări exploatarea rezultatelor CDI cu potențial ridicat de transfer tehnologic în domeniul prioritar, pe baza valorizării tehnologiilor rezultate în domenii precum ICT, inteligenţa artificială, tehnologii avansate de tipul imprimare 3D integrată a circuitelor electronice, rezultat al unei activități pluridisciplinare a echipelor de CDI ale TUIASI, dar și pe baza eploatării expertizei, know-how-ului, complementarității și sinergiilor activității CDI identificate la nivelul altor două domenii prioritare ale SNCDI, și anume: „Tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor, spaţiu şi securitate”, „Sănătate” și „Energie, mediu și schimbări climatice”.

Principalul scop al planului de dezvoltare instituțională propus prin proiectul COMPETE 2.0 este implementarea unui sistem pilot de susținere a activităților CDI pentru 10 noi echipe de cercetători. Echipele nou create vor avea în componență cel puțin 2 tineri cercetători de nivel doctoral și postdoctoral. Aceste echipe vor fi create în corelare cu cele 24 de centre de cercetare existente, precum și cu infrastructurile de cercetare existente în cadrul TUIASI sau propuse prin proiect.

Direcțiile de cercetare prioritare care vor fi sprijinite prin COMPETE 2.0 se subsumează domeniul major de cercetare „Tehnologii noi și emergente” și cuprind următoarele tematici:

  • Noi structuri de senzori;
  • Noi circuite cu module imterconectate printate pe orice suprafață;
  • Dispozitive inovative de reabilitare neuromotorie;
  • Tehnologii textile digitalizate;
  • Dezvoltarea ultra-rapidă de prototipuri de circuite electronice;
  • Aplicații în medicina personalizată;
  • Instrumente IT avansate pentru imagistică medicală și interpretare datelor medicale în timp real;
  • Robotică medicală de tip cooperativ;
  • Echipamente inovative pentru autovehicule autonome;
  • Analiza calității solului pentru detectarea deficitului de nutrienți.

Totuși, datorită complexității direcției de cercetare și specificului multidisciplinar al colectivelor de cercetare din cadrul TUIASI, există toate premisele necesare exploatării rezultatelor CDI în alte domenii de specializare inteligentă, cum ar fi:  „Tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor, spaţiu şi securitate”, „Sănătate” și „Energie, mediu și schimbări climatice”, considerate domenii sinergice cu domeniul major de cercetare „Tehnologii noi și emergente”.

Cele 10 echipe de cercetare susținute prin proiectul COMPETE 2.0 vor fi stimulate să deschidă și să abordeze noi direcții de cercetare în domeniul major de cercetare „Tehnologii noi și emergente” cu aplicabilitate directă în tehnologiile avansate și să exploateze potențialul acestora printr-un mecanism dedicat alcătuit din politici de management.

POLITICI DE MANAGEMENT

Condiții generale de participare

  • Programul se adresează cadrelor didactice și  cercetătorilor activi pe toată durata proiectului,în cadrul Universității Tehnice Gheorghe Asachi din Iași (TUIASI), cu contract de muncă pe perioadă determinată sau nedeterminată;
  • Fiecare proiect este condus de un Director de proiect care are responsabilitatea principală  pentru administrarea și realizarea proiectului;
  • Echipele de cercetare vor fi compuse din 3 persoane, dintre care un cercetător post-doctorand (Director de proiect) și doi studenți doctoranzi. La depunerea propunerii de proiect, cercetătorul post-doctorand va îndeplini condiția de maxim 5 ani de la data acordării titlului de doctor (data Ordinului Ministerului Educației Naționale). O persoană poate depune un singur proiect în calitate de coordonator.
  • Coordonarea competiției pentru proiectele finanțate prin sistemul pilot de susținere a activităților CDI pentru 10 noi echipe de cercetători TUIASI-COMPETE 2.0 va fi asiguratăde o Comisie formată din membri ai echipei de implementare ai proiectului TUIASI-COMPETE 2.0.

Criterii de eligibilitate

  • 1. Directorul de proiect este cadru didactic sau cercetător în cadrul Universității Tehnice Gheorghe Asachi din Iași (TUIASI) pe toată durata contractului de finanțare, cu titlul de doctor obținut cu maxim 5 ani înainte de data depunerii proiectului (se ia în considerație data Ordinului Ministerului Educației Naționale). Se verifică pe baza Adeverinței de la Serviciul personal al TUIASI, în care se specifică funcția de cadru didactic  sau cercetător, departamentul și facultatea, și  pe baza copiei după Diploma de Doctor și a copiei după Ordinul Ministerului Educației Naționale prin care a fost conferit titlul de Doctor. Copiile se depun deodată cu Cererea de finanțare.
  • 2. Fiecare propunere de proiect se va adresa în mod obligatoriu domeniului de specializare inteligentă „Tehnologii noi și emergente”.  O propunere care nu se adresează acestui domeniu de specializare inteligentă este declarată neeligibilă. Sunt acceptate și încurajate propunerile care permit exploatarea rezultatelor CDI în alte domenii de specializare inteligentă, cum ar fi „Tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor, spaţiu şi securitate”, „Sănătate” și „Energie, mediu și schimbări climatice”, considerate domenii sinergice cu domeniul major de cercetare „Tehnologii noi și emergente”.
  • 3. Se admite depunerea unei singure propuneri de proiect de către un director de proiect. În cazul în care sunt depuse mai multe propuneri de proiecte de către același director de proiect, acestea vor fi declarate neeligibile. Se verifică automat prin platforma electronică după numele directorului de proiect.
  • 4. Nu vor fi finanțate proiecte care au în vedere activități deja finanțate sau în curs de finanțare din alte surse. Se verifică pe baza Anexei 2 la Cererea de finanțare – Declarație pe proprie răspundere a Directorului de proiect.
  • 5. Directorul de proiect are obligația să se asigure că propunerea de proiect respectă normele prevăzute de Legea nr. 206/2004 privind buna conduită în cercetarea științifică, dezvoltarea tehnologică și inovare, cu modificările și completările ulterioare, precum și de alte reglementări legislative de etică specifice domeniului de cercetare a proiectului. De asemenea, în situația în care domeniul proiectului necesită obținerea de avize și acreditări specifice, directorul de proiect se va asigura de obținerea acestora anterior depunerii aplicației. Se verifică pe baza Anexei 2 la Cererea de finanțare – Declarație pe proprie răspundere a Directorului de Proiect. În funcție de specificul proiectului se vor prezenta la depunere avize și acreditări specifice.
CEREREA DE FINANȚARE Informații COMPETE 2.0